Ajatuksia
MINKÄ KUULET, UNOHDAT. MINKÄ NÄET, MUISTAT. MINKÄ TEET, OPIT.
Ajatuksia oppilaitosturvallisuuden viisaasta kehittämisestä
Turvallisuussuunnittelu ja erilaiset turvallisuuteen liittyvät suunnitelmat ja toimintaohjeet ovat olennainen osa onnistunutta turvallisuusjohtamista. Ennen näiden dokumenttien tekemistä on syytä tehdä oppilaitoskohtainen riskienarviointi ja henkilökunnan turvallisuuskysely. Hyvin tehdyllä riskienarvionnilla ja turvallisuuskyselyllä muodostetaan turvallisuuden tilannekuva. Ilman tilannekuvaa ei voi johtaa, muuta kuin olettamuksien varassa. Riskienarvioinnin pohjalta saadaan tietoon todennäköisimmät vastaantulevat vaara- ja uhkatilanteet. Tämän jälkeen on varmistettava, että kaikkien saatavilla on ajantasaiset ja toimivat suunnitelmat ennaltaehkäisyyn ja toimintaohjeet akuutteihin tilanteisiin. Kolmantena olennaisena ammattimaista turvallisuuskulttuuria ylläpitävänä seikkana on muistettava henkilöstön säännöllinen kouluttaminen ja toimintaohjeiden mukainen harjoittelu käytännössä.
Erilaiset harjoitukset ja simulaatiot
koeponnistavat suunnitelmien toimivuuden ja henkilöstön osaamisen. Koulutuksieni sisällöt ovat mahdollisimman käytännönläheisiä ja harjoiteltavat menetelmät perustuvat käytännössä toimiviksi koeteltuihin malleihin.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Jotkut väittävät Aristoteleen aikanaan näin kirjoittaneen. Oli niin tai näin, niin tuossa piilee viisaus oppilaitosturvallisuuttakin ajatellen. Keskimääräisen oppilaitoksen kyky selvitä vakavasta uhkatilanteesta punnitaan sattumanvaraisena päivänä, kun sattumanvaraisesti valikoitunut joukko henkilökuntaa hoitaa tilannetta. Hyvään lopputulokseen päästään siis varmimmin, kun mahdollisimman monella työntekijällä on rutiiniksi muodostunutta turvallisuusosaamista ja -ajattelua.